Всички легла за COVID-19 в разградската болница са заети, вече настаняват в Исперих, и Кубрат получиха задача да се готвят за прием

Всички легла, предвидени за лечение на COVID-19, в МБАЛ“Св. Иван Рилски“-Разград вече са заети – това стана ясно на заседанието на Областния щаб за борба с Коронавируса. На него институциите получиха нареждане от областния управител да санкционират нарушителите на заповедите на здравния министър. „Свикат заседанието, за да се стегнем, да спазваме мерките, разпоредени от здравното министерство, но и да не всяваме паника и тревожност у населението“ – обясни Гюнай Хюсмен.

Първа пред участниците в заседанието докладва директорът на РЗИ-Разград д-р Ася Генева. Според нейните данни от началото на пандемията в Разградско болните са 266, активни в момента са 81, от тях на домашно лечение са 52, а в болница – 29. 168 от хората са се излекували, 17 са починали. През последните два дни общо положителните тестове са 30. В 5 училища и една детска градина вече има заразени. Детската градина в Китанчево е затворена. Карантинирани класове има в: ОУ“Ив. С.Тургенев“ – второкласници заради болен техен учител, там болните учители са общо трима, включително заместник-директор, ППМГ“Акад. Н.Обрешков“ – дванадесетокласници заради болен съученик и НПТГ“Шандор Петьофи“ – два класа – 9 и 11 клас заради болни съученици. В ПГИ“Робер Шуман“ и в ОУ“Васил Левски“ има по един болен учител, но не се е наложило карантиниране на паралелки. Д-р Генева благодари за съдействието от страна на ОУ“Васил Левски“ и НПТГ“Шандор Петьофи“, но изрази силно недоволство от това, че от ППМГ е получила грешни адреси на ученици, подлежащи на карантиниране, което затруднило нейните служители.

Болните не се увеличават, а се умножават – започна тревожно директорът на МБАЛ-Разград д-р Гечо Жеков. Всъщност неговите тревоги се оказаха предимно финансови, тъй като имало разминавания в разпорежданията и болницата не винаги получавала очакваните по клинична пътека 1000 лева за лечение на COVID-19, а си оставали със 700 за пневмония. Той обяви, че в момента в болницата има 15 легла в Инфекциозно отделение, още 2 в ОАРИЛ и наскоро са обособени още 5 легла за Коронавирусна инфекция. Д-р Жеков се похвали, че лабораторията работи добре, вече обслужва и пациенти от Търговищко.

Представителят на исперихската болница д-р Парсек Салбашян разказа, че досега пращали болните си в Разград или Русе, но вече имат 4 болни във Вътрешно отделение, а по-големите болници започват да отказват да приемат пациенти. От здравната инспекция препоръчаха да се използва свободен етаж в болницата, в който да се обособи отделение, на третия етаж можем да поставим 6 легла – обясни д-р Салбашиян. От лечебното заведение в Исперих получиха и препоръка да направят постъпки да получават средства по клинична пътека за Коронавирус, а докато това стане – за пневмония.

Директорът на кубратската болница д-р Павлина Мичева бе най-спокойна сред колегите си, тъй като в района, който обслужва има епизодични случаи на COVID-19, и тя обаче получи препоръка да се подготви да приема такива болни, макар че все още няма специалисти инфекционисти. Лекарка, родена в Кубрат, но живееща в Турция, изявила желание да се върне в родния град да помага и да помага, така постъпили вече и две сестри – разказа д-р Мичева.

В някакъв момент се подхвана темата с наличието на предпазни средства в лечебните заведения и в Спешна помощ, колко са и дали наистина са достатъчни обаче не стана ясно.

Рационални предложения даде лидерът на Сдружението на общопрактикуващите лекари в региона д-р Селимe Карагьозова. Тя препоръча, когато родители имат съмнения, че детето им има симптоми на Коронавирус, първо да се обадят да вземат час при личния лекар, а не да идват пред кабинетите и да създават опашки, на които вероятността от зараза не е малка. Карагьозова препоръча още институционално да се вземе решение плановите консултации със специалисти да се отложат за след преодоляването на световната пандемия, пак за да не се създават струпвания на хора.

Представителите на общините увериха, че са взели всички мерки, особено в образователната сфера – училища, детски градини и ясли.

Директорът на РД“Социално подпомагане“ Татяна Костова увери, че в момента няма заразени сред персонала и потребителите на социални услуги на територията на област Разград. През този месец в социалните услуги започва подготовка за приемане на нови потребители, което бе забранено от заповедите на здравните власти, но вече има свободни места и необходимост от настаняване, затова поетапно този процес ще стартира при спазване на противоепидемичните мерки.

Ситуацията в едно от необявените официално, но практически съществуващо огнище на епидемичен взрив – ОДМВР-Разград – представи директорът Ивайло Йовчев. По негови думи болните служители на реда са 7, но под карантина са били 40, което е усложнило изпълнението на задачите, които имат органите на реда. Очаква се обаче към края на тази седмица да приключи карантината на първите с такава мярка полицаи и те да се върнат на работа.

На заседанието стана ясно, че областната структура на БЧК започва раздаването на хранителни пакети по програма на ЕС за близо 7000 човека, а освен това разполага с 96 хранителни пакета за семейства под карантина, които могат да се предоставят след писмено искане на кмета на населеното място.

Заседанието на щаба завърши с призив от областния управител Гюнай Хюсмен за по-стриктни проверки от страна на институциите. Той се пошегува, че и областният управител може да бъде санкциониран, когато е без маска.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *