Всички искат да са шефове в РИК-Разград, но ЦИК ще реши

Централната избирателна комисия ще назначи състава на Районна избирателна комисия – това става ясно от прессъобщение на Областна администрация.

Консултациите между шестте представени в 46-ия парламент партии са били насрочени за последния възможен според хронограмата на ЦИК срок – в 18,00 ч. в неделя, 19 септември и са завършили без консенсус.

За нито един от четирите ръководни поста партиите не са се обединили в позициите си.

Консултациите са водени от областния управител Иван Борисов, присъствали са и заместник областният управител Драгомир Златев и главният секретар Михаил Тодоров. От страна на политическите сили са участвали: Мария Господинова /“Има такъв народ“/, Радостина Иванова и Мирена Симова /ГЕРБ-СДС/, Наско Анастасов и   Петя Стефанова /„БСП за България“/, Мехмед Салим /ДПС/,  Иво Димитров /„Демократична България“/ и Симеон Изворов /“Изправи се! Мутри вън!“.

Радостина Иванова е предложила председател на РИК да е Хубан Соколов от ГЕРБ-СДС. Тя изтъкнала, че Соколов вече два пъти е бил председател на РИК. Коалицията номинирала за членове Ралица Костова – Цветанова  и Айсел Хасанова. Наско Анастасов заявил, че „БСП за България“ иска същата позиция в комисията. За председател е предложена Силвия Великова, а за член – Любица Бочева. Мехмед Салим заявил, че и ДПС желаят председателят да е техен представител, но са склонни да направят компромис и да приемат  секретарското място. За секретар партията предлага Нергин Хамдиев. Предложение на движението за член е Юмгюл Ахмедова. Иво Димитров предложил за заместник председател адвокат Жоро Чобанов, а за член адвокат Ивелина Игнатова. От името на „Изправи се! Мутри вън!“ Симеон Изворов поискал заместник-председателското място да е за Маргарита Тинчева. Малко по-късно в консултациите се включила Мария Господинова от „Има такъв народ“ Мария Господинова.  Тя обявила, че партията също държи неин представител да е председател и това е Светлана Неделчева. Господинова предложила за членове Цветелина Ботева и Драгомир Павлов. Любопитно е, че и тримата имат опит в избирателни комисии, но като представители на други политически сили – на последните избори Неделчева бе предложена от ИТН, но преди това няколко пъти бе номинация на „Обединени патриоти“, от същата коалиция е и Драгомир Павлов, Цветелина Ботева пък в Общинската избирателна комисия е предложение на „Демократична България“.

Областният управител Иван Борисов обобщил, че след направените предложения е видно, че за председателския пост има три кандидатури – от ГЕРБ-СДС, „БСП за България“ и „Има такъв народ“. След като не се е стигнало до компромис за ръководния състав на РИК, той обявил, че ще изпрати протоколите от консултациите на ЦИК за крайното решение.

Числеността и състава на РИК са определени в чл. 61 от Изборния кодекс и в Решение № 539-ПВР/НС от 16.09.2021 г. на ЦИК. За райони с до 9 мандата, какъвто е 18-ти Разградски изборен район, числеността на РИК е с общ брой 13 членове, включително председател, двама заместник-председатели и секретар.

Председателят, заместник-председателите и секретарят не може да бъдат от една и съща партия или коалиция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *