Връчиха на Гюнай Хюсмен първата награда „Димо Хранов”, зам.-министър на културата уважи празника за 150 години читалище „Развитие”

Заместник-министърът на културата Амелия Гешева и депутатът Десислава Атанасова уважи празника на най-старата културна институция в Разград НЧ„Развитие 1869” за 150-годишнина от създаването на читалището, а областният управител Гюнай Хюсмен получи първата по рода си награда на името на основателя на читалище „Развитие” Димо Хранов.

Празничното събитие започна с откриване на изложба във фоайето на читалищната сграда от снимки от историята на културната институция. Представен бе и „Юбилеен сборник по случая годишнината, в който са включени факти от историята и настоящето на читалището.

Екземпляр от сборника получиха официалните лица, сред тях бяха: народният представител Десислава Атанасова, заместник-министърът на културата Амелия Гешева, ВР.И.Д.кметът Галина Георгиева, председателят на Общинския съвет Надежда Радославова, заместник областният управител Евгени Драганов, началникът на Регионалното управление на образованието Ангел Петков.

Преди да започнат двата театрални спектакъла на сцената бяха връчени няколко награди. Председателят на читалището-юбиляр Красимир Харалампиев получи плакет от Съюза на читалищата. На гъдуларя Станчо Станчев бе връчена наградата „Никола Икономов”, същият приз по-рано в Дома на стари хора сутринта получи художникът Петър Арнаудов.

Награди получиха и тийнейджъри, участвали в конкурс за литературно есе. Призът за победителката Дивна Аврамова бе лаптоп.

Последната връчена тази вечер награда бе първа по рода си – на името на основателя на читалището „Димо Хранов”. За особени заслуги към читалището я получи областният управител Гюнай Хюсмен. Неговият принос е съдействието за осигуряване на финансиране за подмяна на дограмата на сградата, неподменяна от 60 години. Парите бяха отпуснати от Държавната агенция за координация към Президента на Турция(ТИКА).

Последваха два театрални спектакъла. В първия „Многострадална Геновева” актьори бяха членовете на читалищното настоятелство, а „Женско царство” бе представено от актьорите от Младежка формация „Импулс”.

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *