Внимание! Телефонните измамници плъзнаха отново!

Извършителите на телефонни измами отново се активизираха в Разградска област – съобщават от пресцентъра на ОДМВР-Разград.

След като година и половина на територията на ОДМВР-Разград нямаше регистриран случай, в последните четири дни са извършени три такива измами. Последната е от 27 юли, когато 75-годишен мъж получил обаждане на стационарния телефон, че негов близък роднина е в опасност. За да му „помогне“, възрастният мъж приготвил 12 750 лв., които занесъл до паркинг на бензиностанция по пътя Дунав мост – Гюргево, Румъния. По случая се води следствено дело.

От полицията предупреждават, че телефонните измамници действат по нова схема. Първоначално жертвата получава обаждане на стационарен телефон от непознат, който отправя заплахи към близки роднини, че ще бъдат отвлечени и малтретирани. Това можело да се спре срещу определена сума пари. Следва обаждане от „полицай“, който обяснява, че близките на човека са включени в списък за отвличане. На жертвата се обяснява, че полицията работи по залавяне на извършителите на престъпленията и органите на реда имат достъп до информация от финансови институции. Така потърпевшият сам признава с каква сума разполага и дава мобилния си номер. Възползвайки се от страха на хората за децата им или други близки роднини, измамниците принуждават жертвите си да пътуват до Румъния и да предадат парите.

За пореден път полицията напомня на гражданите да не се доверяват при получаване на телефонно обаждане, при което се искат пари, без значение от кого и по какъв повод! Полицията апелира гражданите да помислят и намерят начин да се свържат с цитираните от измамника роднини и близки!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *