Вместо „Лудогорски маратон“ – протестно бягане „В свински тръс срещу свинщината“

Вместо отложения „Лудогорски маратон“ сдружение „Зелена стъпка“ организира в неделя протестно бягане под надслов „В свински тръс срещу свинщината“.

Инициативата стартира в 9,00 ч. от Ронда в Градския парк, там, където ежеседмично се провеждат паркови бягания, организирани от клуб „Зелена стъпка“.

Тази неделя се очаква хората да са повече, тъй като организаторите смятат, че ще получат подкрепа и от граждани, които не са част от клуба, но се възмущават, че вместо да се насърчават, се спират инициативи, които са благоприятни за развитието на града.

Бягането няма де е само по алеите на парка, предвижда се участниците да минават през Младежки парк, Абритус, пешеходната зона и ул. “Васил Левски” отново до Градски парк. Дистанцията е между 6 и 7 километра. Темпото ще е съвсем леко – утончяват организаторите

Припомняме, че събитието “Лудогорски маратон” бе отложено след изпращане на уведомление от страна на кмета д-р Валентин Василев, основаващо се на обявеното в същия ден – 24 юли – бедствено положение поради реална опасност от възникване на огнища на Африканска чума по свинете. Вчера след работна среща още две институции се присъединиха към кметството становище за необходимостта от отлагане – Областна администрация-Разград и Областната дирекция по безопасност на храните.

Публикуваме без редакторска намеса прессъобщението на клуб „Зелена стъпка“, изпратено до медиите по-рано днес:

„За да спре свинската чума, Община Разград осуети… маратон

В неделя се организира протестно бягане под надслов “В свински тръст срещу свинщината”

Странно решение на местната власт в Разград разбуни духовете в града, както и тези на спортната общественост на България. Кметът Валентин Василев осуети провеждането на тазгодишния Лудогорски маратон, позовавайки се на бедственото положение, обявено във връзка с Африканската чума по свинете.

Състезанието трябваше да се състои този уикенд, но организаторите от клуб Зелена стъпка бяха уведомени от кмета, че няма как да го проведат на посочените дати заради заразата.

Зелена стъпка проведе среща с Областната администрация и се ангажира да предприеме всички необходими мерки за дезинфекция на участници и гости. Въпреки че предложеният план срещна одобрението на експертите, кметът остана непреклонен и успя да убеди останалите институции, че не трябва да разрешават маратона, за който са се записали на 300 души от България и чужбина.

Трасето на маратона е в гористата местност Пчелина край Разград и не преминава през нито една зона от категория А на карантина заради Африканска чума по свинете.

Според администрацията причините за тревога са, че бегачите и колоездачите биха могли да допринесат за разпространение на вируса при контакт с диви прасета. Организаторите предложиха, за да се избегне този хипотетичен риск да разположат вани за дезинфекция на старт-финала и всеки да е длъжен да преминава през тях. В заповедта на областния управител за обявяване на бедствено положение се забранява достъпът на събирачи на гъби и билки и дървосекачи до горските територии, но за разлика от организираните състезатели, тези хора няма как да преминават през задължителна дезинфекция след излизането си от гората, а освен това част от тях е вероятно да отглеждат домашни прасета, на които да могат да предадат вируса. Това е изключено в случая на състезателите, които живеят в градове и ежедневието им не предполага досег с живи селскостопански животни.

Друг абсурден аргумент за отказ е фактът, че за участие в събитието са се записали румънци, които можело да донесат заразата от родината си. Според статистиката румънците са най-многобройната група чуждестранни туристи в България и годишният брой на посещенията се доближава до един милион. Най-прекият път от Букурещ до българското Черноморие преминава край самия Разград и всеки ден стотици румънски автомобили преминават през общината. Може би трябва да се ограничи и техният достъп?

Трети аргумент е, че участниците, които биха останали в палатковия лагер край старт-финала, може да донесат свински продукти, които потенциално може да са заразени и хранителните отпадъци да разнесат заразата. Организаторите предложиха да изградят пропускателен пункт и да забранят на участниците да носят каквито и да е месни продукти. Кетърингът за събитията на Зелена стъпка винаги е вегетариански и никога не съдържа каквито и да било животински продукти, още по-малко месо.

Несъстоятелността на този аргумент се доказва от факта, че зоната остава свободна за къмпингуване и барбекюта и днес, в петък, не бяха забелязани никакви контролиращи достъпа на индивидуални посетители. В събота и неделя в района се организират пищни сватби, които няма да бъдат отменени.

Ясно е, че с отмяната на маратона не може да бъде спряно разпространението на заразата, но тази бутафорна мярка причини големи неприятности на стотици хора, които бяха планирали този уикенд да пътуват до Разград. Участник от Великобритания писа на организаторите, че е дошъл в България специално за това събитие и попита кой ще го компенсира за направените разходи. Участниците и техните семейства бяха резервирали почти напълно хотелския капацитет в града и се наложи да отменят резервации.

Клуб “Зелена стъпка” насърчава активния начин на живот и благодарение на мероприятията на клуба, много хора се грижат по-добре за здравето си. А да пренебрегнеш човешкото здраве заради псевдо загриженост за здравето на прасетата, е трагикомично.

Организаторите в никакъв случай не омаловажават сериозността на ситуацията с африканската чума по свинете, но са на мнение, че отмяната на маратона е абсолютно безполезна мярка, създаваща единствено проблеми. По тази причина в неделя от 9 ч. организират протестно бягане в градски парк на Разград под слогана “В свински тръс срещу свинщината”. Очаква се подкрепа и от граждани, които не са част от клуба, но се възмущават, че вместо да се насърчават, се спират инициативи, които са благоприятни за развитието на града.“

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *