Вече имаме и лекар с потвърден COVID-19, общо положителните проби в Разградско станаха 10

В Разградска област вече има и лекар с положителна проба за COVID-19. Това стана ясно на първата от началото на световната пандемия пресконференция на РЗИ-Разград. Тя се проведе в Областна администрация-Разград, в нея освен директора на здравната институция д-р Ася Генева участваха и заместник областните управители Нурие Црънгалова и Евгени Драганов, както и д-р Петър Тодоров от МБАЛ“Св. Иван Рилски“.

Д-р Генева съобщи, освен вчера обявените 9 случая, положителен е PCR тестът и на лекар от Детско отделение, където първоначално са приети болното бебе от Ясеновец и 38-годишната му баба. Медикът е поставен под 28-дневна карантина, в добро състояние е. Предстои извършване на епидемиологично проучване на контактните на медицинското лице.

Така по думите на д-р Генева болните в Лудогорието са вече 10 – 6 в община Разград и 4 в община Исперих.От тях двама са в болница – бабата и бебето, по думите й първият болен – мъжът от Ясеновец, който бе приет в русенска болница, се отчита в системата в Русе и не е в този брой.

Генема обясни, че предложението да не се обявяват населените места на потвърдените случаи е нейно, а мотивът й – „да се опази психичното здраве на хората“. Това предложение, макар практически да е в действие, ще се гласува в понеделник от членовете на Областния щаб за борба с коронавируса – уточни Генева.

В едното село, където има болни, контактните са 13, а в другото – 4 – каза още тя, като остана загадка кое число касае Ясеновец, кое Бърдоква.

С оглед разнопосочните информации от различните институции д-р Генева съобщи, че се въвеждат правила и вече информацията ще се обобщава в РЗИ до 12,00 ч. всеки работен ден, а до 14 ч. ще се публикува на интернет страницата на Областна администрация.

Д-р Петър Тодоров съобщи, че въведеното по-рано изискване планираните операции в Хирургично отделение да се провеждат след представен отрицателен PCR тест, се разширява за всички отделения в разградската болница Тестовете не се плащат от пациентите, а по клинична пътека от болницата – допълни той. За двумесечния период на извънредното положение във варненска лаборатория от разградската болница са изпратени 68 проби, а от началото на работата на разградската лаборатория вече са 223. Отделно са извършени 287 бързи теста за антигени и 128 за антитела.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *