Венеция очаква днес нова висока приливна вълна

Венеция

Венеция очаква днес поредната висока приливна вълна, след като във вторник старата част на града бе наводнена така, както не се е случвало от средата на 60-те години на миналия век насам – съобщава www.dnevnik.bg

Следобед властите очакват нивото на водата да се покачи до 160 см. Във вторник то достигна 187 см – малко под абсолютния рекорд от 1966 г. – 194 см. Обикновено, приливът покачва морското равнище с 80-90 см, което пак е доста, но хората се справят със ситуацията.

“Утре ще бъде труден ден, но сме подготвени”, заяви в събота кметът Луиджи Бруняро. Той потвърди, че щетите досега са за около 1 млрд. долара. В четвъртък правителството в Рим обяви бедствено положение в района и отпусна 20 млн. евро за справяне със ситуацията.

Бруняро е назначен за специален координатор и в събота той съобщи, че е получил предложения за помощ от Европейския съюз и за дарение от Европейската инвестиционна банка.

На съботната пресконференция Емунаела Карпани, отговаряща за надзора над историческите сгради, съобщи, че 120 венециански църкви са били наводнени във вторник и мозаечните подове на някои от тях са пострадали от солената вода. “Водата е като рак, пораженията от който стават видими след няколко месеца”, обясни тя. По думите ѝ възстановяването на църквите ще струва по предварителни оценки 3.6 млн. евро.

При тазгодишния рекорд базиликата “Сан Марко” бе наводнена за шести път от 1200 години насам, но за четвърти през последните 20 години. Само тази седмица четири от приливните вълни са над 140 см, което прави годината най-лошата в това отношение от 1872 г. насам.

Източник: www.dnevnik.bg

Снимка: www.dnevnik.bg

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *