Венета Нейнска: Димитър Ненов е български интелектуалец, с когото много трябва да се гордеем

Димитър Ненов е български интелектуалец, с когото много трябва да се гордеем. Това заяви в началото на кино-концерта, посветен на родения в Разград композитор, пианистката Венета Нейнска. Събитието, което се проведе на 22 март в зала „Филхармония” в Разград, е част от проект на Sofia Art Institute, осъществен с финансиране от Фонд „Култура“ – съобщават от пресслужбата на Община Разград.

Кино-концертът започна с изпълнение на Венета Нейнска на две творби на Ференц Лист, които са били любими на Димитър Ненов, както и на „Медитация” на Ненов. По думите на Нейнска пиесата на българския композитор е шедьовър, особено за млад човек, той не е бил навършил 20 години при създаването й. С тази творба започва и музикално-документалният филм „Димитър Ненов и измеренията на изяществото”. Филмът е дело на видеопродуцента Ясен Харалампиев и на Венета Нейнска, и е осъществен по идея на изкуствоведа Елисавета Станчева. В него звучи и единственият достигнал до нас запис в изпълнение на Димитър Ненов, съхраняван в архивите на Българското национално радио. Във филма са включени редки и непоказвани досега негови снимки от личния му архив, съхранявани в Научния архив на Българската академия на науките. Филмът е насочен не само към българската публика, той е свободно достъпен в интернет и е със субтитри на 5 езика. Нейнска го е представяла в Будапеща и Париж и бе категорична, че и унгарската и френската публика са възхитени от музиката на Ненов.

След прожекцията на филма Венета Нейнска представи пред разградската публика още няколко творби на композитора, с чиято музика работи активно от няколко години. Тя смята, че Димитър Ненов не е бил уверен, че известните негови „Миниатюри” трябва да са 5, колкото се изпълняват в съвременността. Според архивни данни той е експериментирал с различен брой, Нейнска представи 7 в следната поредност: „Прелюд”, „Приказка”, „Танц”, „Песен”, „Стакато”, „Пасторал” и „Гайда”. Финал на красивата музикална вечер в Разград постави изпълнението на едно от сериозните предизвикателства за пианистите – „Тема с вариации” от Димитър Ненов. Изпълнението на Нейнска бе дълго аплодирано от разградската публика. Темата е леко преработена българска народна песен, а вариациите се изпълняват в две настроения – реално и мечтателно. „Ненов е бил цар на красивите звуци от пианото. Някъде казва, че тази творба се свири фантастично. Действително от гледна точка на пианиста тези ноти са фантастични.” – каза Нейнска преди изпълнението си.

Още в началото на концерта тя благодари за топлото посрещане и домакинството на Община Разград и на Общинския културен център. „Винаги много се вълнувам дори само да говоря за Разград, защото много обичам родения тук композитор Димитър Ненов” – каза още тя.

Кино-концертът с вход свободен ще бъде представен в общо 5 български града, като в Разград това се случи с партньорството на Община Разград.

Инициаторката и основно действащо лице в кино-концерта получи кошница с цветя от името на Кмета на Община Разград Добрин Добрев.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *