Варненският апелативен съд остави в ареста рецидивист, заловен с 28,6 грама марихуана

Съд

Варненският апелативен съд потвърди отказа на Разградския окръжен съд да постанови по-лека мярка за неотклонение на обвинен в държане с цел разпространение на високорисково наркотично вещество. Това съобщават от пресслужбата на варненското съдилище.

Предмет на деянието, за което е привлечен Веселин Г., са 28.6 грама марихуана.

Адвокатът му настоя, че така повдигнатото обвинение не изисква задължително прилагане на мярка „задържане под стража“. Той смята, че Веселин ненужно е в ареста, при положение, че в последните месеци не са събирани нови доказателства и не са извършвани процесуално-следствени действия.

Представителят на Апелативната прокуратура е на мнение, че от доказателствата може да се направи обосновано предположение за авторството на деянието. Опасността от укриване се извежда от множеството пътувания на обвиняемия извън страната. Рискът от извършване на престъпление при по-лека мярка се обуславя от 3 предходни осъждания с предмет наркотични вещества, както и от предхождаща дейност по разпространение.

Апелативният съд във Варна сподели изводите на Разградския окръжен съд, който е оценил всички относими обстоятелства. Съществува обосновано предположение Веселин Г. да е извършил деянието. Тази теза се основава на достатъчно доказателства и не се оспорва от защитата. Първата инстанция правилно се е позовала на данните за личността на обвиняемия. Той има 3 предходни присъди за 4 престъпления. Три от деянията са свързани с държане на наркотични вещества и управление на автомобил след употребата им. Последното престъпление е било извършено в изпитателния срок на предхождащо осъждане. Това означава, че възпиращ и поправителен ефект не е бил постигнат. Допълнително събраните данни за личността на Веселин Г. също са негативни.

По тези съображения не е необходима замяна на задържането му под стража с по-лека мярка за процесуална принуда, реши Апелативният съд. Определението е окончателно и не може да се обжалва.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *