Бюджетът тръгна към сесията без нови предложения и без гласовете на ГЕРБ и ДПС

Проектът за бюджет на община Разград за 2020 г. бе одобрен от всички постоянни комисии към местния парламент, които заседаваха вчера и днес и остава представянето му на сесията на Общинския съвет във вторник, 11 февруари, от 10,30 ч.

Предложения за изменение на бюджетната рамка нямаше, макар дискусии на някои от заседанията да не липсваха. Предизвикаха ги представителите на опозицията на управляващите на местно ниво. Д-р Левент Апти от ДПС настояваше да се коригират заплатите на селските кметове, като се добави клас прослужено време, въпреки, че от общинската управа обясниха, че законодателна промяна изисква такъв процент да се добавя само ако съответният човек на изборна длъжност и преди е работил в сферата на управлението. Галина Георгиева от ГЕРБ пък откри противоречия в приходите от местни данъци и такси, директорът на Дирекция „Финансови дейности и местни данъци и такси“ Полина Иванова обясни, че планираните приходи са по-ниски от предходната година, тъй като вече са събрани голяма част от старите задължения, а планираните приходи са реални.

В някои от комисиите коментари и въпроси по бюджета нямаше, но съветниците от ГЕРБ и ДПС си гласуваха „против“ или „въздържал се“, имаше и трети вариант – присъствие на комисия без участие в гласуването.

На последното заседание, което бе общо на членовете на комисията по бюджет с председателите на останалите комисии и бе необичайно кратко – 3 минути, Кметът Денчо Бояджиев характеризира проектобюджета като балансиран и реалистичен. На това заседание гласовете „за“ бяха 3, двама от ДПС гласуваха „против“, а бившият кмет Валентин Василев – „въздържал се“.

Общият обем на бюджета за 2020 г. е 55 383 000 лева, което е с 11 милиона повече от предходната година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *