Бунтът на музикантите: Поискаха оставката на директора на ТМЦ Таня Карбова

Музикантите от Разградска филхармония „Проф. Димитър Ненов” откриха по нетрадиционен начин новия си творчески сезон – с искане на оставка на директора на Театрално-музикален център-Разград Таня Карбова.

Преди първите трели от Концерт за виолончело №1 на Хайдн на сцената излезе бившата флейтистка във Филхармонията Мирена Николова и от името на музикантите прочете декларация, завършваща с искане за оставка. Текстът обаче започна с благодарност и извинение към публиката, уважила труда на музикантите: „Благодарим ви, че винаги сте с нас, че сте нашата вярна публика и винаги ни подкрепяте и в добри и в трудни времена, каквито са днешните Искаме да се извиним, че на днешния концерт не можем да ви предоставим най-качествения продукт, защото сме принудени да работим в състав, който е осакатен, сведен до минимум и абсолютно недопустим за изпълнението на симфонични произведения. Това се дължи на необоснованото и принудително освобождаване, отстраняване на колеги, които са доказани професионалисти, можещи и в прекрасна форма. В същото време на техните места не се назначават нови хора и така оркестърът е сведен до бройка, която дори не покрива санитарния минимум за филхармония. Съставът на един симфоничен оркестър трябва да бъде над 50 музиканта, а ние сме 26 човека. Всичко това ни изключително много затруднява нашата работа и пречи да ви поднесем качествена музика. При недостиг на музикални инструменти и нежелание от страна на ръководството да се попълни състава, сме принудени да правим компромиси и съчетания, каквито композиторите на музикални произведения не са написали. Пример за това са две от произведенията, които предстои да изпълним тази вечер – пора ди липса на обой в нашия състав, партията ще бъде изпълнена от кларинет и това в музика на гениалния Моцарт. Това е все едно ролята на Жулиета от „Ромео и Жулиета” да бъди изпълнена от дойката” – се казва в декларацията.

В нея музикантите благодарят на публиката и за това, че се налага да полага усилия, за да получи информация кога и къде са концертите, тъй като за концерта тази вечер е имало само 5 плаката, публикация във Фейсбук и не навреме направена реклама в местните медии.

„Заявяваме, че по този начин ние не можем и не желаем да работим и затова искаме оставката на човека, който постоянно спъва нашата работа, работи против нас и е отговорен за това положение на филхармонията – директорът на ТМЦ Таня Карбова. Ние искаме Разградска филхармония „Проф. Димитър Ненов” да се развива, ние искаме културата на Разград да бъде жива, а вие – нашата публика – да отделяте финансови средства за билети за достойни продукции, каквито днес не можем да ви представим, за което ви поднасяме нашите извинения” – завършва декларацията.

Самата Карбова също бе в зала „Филхармония”, но не реагира на декларацията, която бе посрещната с аплодисменти от зрителите.

Припомняме, че конфронтацията между Карбова и симфониците датира от преди повече от година, когато директорката започна да пенсионира част от музикантите, което бе възприето от обществеността като реално закриване на оркестъра. След доста перипетии казусът стигна до Министерството на културата, което осигури относително самостоятелно финансиране на културната институция, но тя остана под шапката на ТМЦ и ръководството на Карбова.

След декларацията публиката се наслади на изпълненията на Разградска филхармония „Проф. Димитър Ненов” на включени две творби на Моцарт Дивертименто К136 и Симфония №28, както и Концерт за виолончело №1 – първа част на Хайдн. Гост-солист бе талантливият млад виолончелист Дарин Ламбрев, а диригент – Борис Тодоров.

Началото на концерта вижте ТУК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *