БСП: Разград заслужава да върне блясъка си, като духовна столица на Лудогорието

Изтеклият мандат нанесе най-големи поражения в духовната сфера. Деградация в организацията на културния живот. Загуба на авторитет и престиж в международен и национален мащаб. Ще бъде трудно и ще се наложи отново да възстановяваме всичко това. Предлагаме ви нашите основни ангажименти. Работата по тяхната реализация ще започне още в първите месеци на новия мандат.

Съхраняване на професионалните културни институти. Разград като духовен център на Лудогорието е длъжен да запази това, което сме наследили от поколенията преди нас.

Съхраняване на културно-историческото наследство и експонирането му по атрактивен и достъпен начин за жителите и гостите на града.

Възстановяване членството на Разград в ЦИОФ –престижна организация на ЮНЕСКО, което по необясними причини бе преустановено преди 4 години.

Използване на културно-историческото наследство за целите на събитийния туризъм – фестивален,конгресен и др. За целта трябва да се обогати съществуващата база и да се надгради с нова:

  1. Музеен и конгресен център, вкл. с интерактивен детски музей; подходящо оборудвана зала за тематични форуми – конгреси, симпозиуми, конференции и др. Градът ни има нужда от истински музей, с модерна експозиция и зали-трезори. Нашите музейни работници знаят как да направят това.
  2. Изграждане на Исторически парк с атракции в близост до резервата „Абритус”, който да се използва целогодишно и да се превърне във втори център на Историческия фестивал Абритус.
  3. Групата за възстановки трябва да бъде създадена наново. Тя е чудесно хоби за интелигентни хора, а в Разград те са повече от достатъчно.

Тези ангажименти, както и още няколко, бяха разработени и защитени като идейни проекти още преди 4 години. Включително доизграждането и оборудването на камерната зала в ТМЦ. По тях трябваше да започне проектиране, но за съжаление бившата управа не си мръдна пръста. Загубихме ценно време, а Разград бе върнат по средата на пътя за да потъне в безвремие.

Радваме се, че има интерес и от други политически сили към нашите идеи. Те не само четат предложенията ни, но ги представят по свой начин. Няма лошо, защото  при тях има интелигентни хора с рационален поглед към нещата. С удоволствие ще поканим след изборите всеки, който има идеи и милее за културата. Тя няма политическа окраска и ние трябва да работим заедно за нейната кауза.

БСП-Разград

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *