Боркиня изпревари шахматист и футболист в класацията „Спортист на годината за Област Разград”

Фатме Шабан

Младата състезателка по борба Фатме Шабан е „Спортист №1 на Област Разград” – става ясно от прессъобщение на Областна администрация-Разград.

Оттам съобщават, че заместник областният управител на област Разград Евгени Драганов откри и ръководи заседанието на Постоянната комисия за младежта и спорта в област Разград. На него бе проведен изборът на 10-те най-добри спортисти в област Разград за 2019 г., както бяха определени и победителите в още три категории – най-добър треньор, най-добър отбор, най-перспективен млад състезател.

На заседанието присъства и новият експерт от Министерството на  младежта и спорта Елеонора Гурбанова, отговаряща за областите Русе, Разград и Силистра.

Изборът се извършва след номинации от седемте общини в областта, като по предварително определен регламент община Разград има право да предложи 6 състезатели за включване в десетката, а останалите шест общини – по трима. Номинациите тази година бяха общо 19. В гласуването освен членовете на комисията участваха и местни журналисти, които отразяват спортни теми, така анкетните карти станаха 17. След гласуването сборът от точките на номинираните състезатели бе умножен по предварително обявени критерии, свързани с ранга на състезанията, на които са постигнати най-добрите резултати, с възрастовата група на състезателя и с това дали спортът е олимпийски или не.

След прилагането на коефициентите състезателката по борба на СКБ „Лютфи Мехмедов”, гр. Разград Фатме Шабан събра 409,5 точки и оглави десетката на област Разград. Тази година тя зае няколко призови места във възрастова група „кадетки” – VII място на Световно първенство в категория до 49 кг. в град София; V място на Европейско първенство в град Фаенца, Италия и ІV място на Балканско първенство в град Панагюрище. ІІ място на ДЛОШ в категория до 53 кг. в град Бургас 12-13.04.2019 г. (общо 8 медала – 4 златни и 4 сребърни от ДСК).

На второ място се класира състезателят от ШК „Абритус“, гр. Разград – Ивайло Енчев с 398,53 точки. Неговите най-големи постижения през 2019 г. са: І място в категория рапид на Европейска купа за мъже, октомври, 2019 г., Кан Д`Ажде, Франция и І място на Държавно индивидуално първенство за мъже, ускорен шах и блиц.

Третото място в класацията на десетте най-добри спортисти на област Разград зае футболистът от ПФК „Лудогорец 1945” Клаудио-Андрей Кешерю с 336,54 точки. Постиженията на нападателя са отбелязани три гола в Европейски футболен турнир Лига Европа – групова фаза, І място в Първа професионална лига за сезон 2018 – 2019г. с отбелязани 20 гола в първенството, обявен за най-добър чуждестранен футболист.

На четвърто място е състезателят от клуба по конен спорт в село Севар Нурхай Зюлкюф с 327,27 точки; на пето – състезателят по борба на СКБ „Осман Дуралиев 2016”, гр. Исперих – Бехчет Хамид с 291,61 точки; на шесто – състезателят по лека атлетика от СКЛА „Лудогорец”, гр. Разград – Лъчезар Вълчев с 218,59 точки;  на седмо – лекоатлетката Димана Йорданова от СКЛА „Лудогорец”, гр. Разград с 193,05 точки; на осмо – състезателката по борба Бурчак Арслан от СКБ „Кубадън”, гр. Лозница със 143,21 точки; на девето – лекоатлетката Виктория Василева от СКЛА „Спорт Атлетик”, гр. Разград с 130,42 точки; на десето – футболистът  на ПФК „Лудогорец 1945” U19 Хюсеин Кельовлуев с 84,37 точки.

За отбор на 2019 г. безапелационно с подкрепата на 16 от 17 гласували е обявен ПФК „Лудогорец 1945“.  Постиженията на ПФК „Лудогорец 1945“ през 2019 г. са:  участие в Европейски футболен турнир Лига Европа – групова фаза, І място в Първа професионална лига за сезон 2018 – 2019 г. и към момента за сезон 2019 – 2020 г.

Треньор на годината е треньорът по борба Дениз Хамид със 100 точки. Дениз Хамид е треньор по борба в СКБ „Лютфи Ахмедов”, гр. Разград, помощник-треньор на националния отбор по свободна борба за кадети. През 2019 г. е водил националния отбор на Световното първенство по борба в град София, на Европейското първенство в град Фаенца, Италия и на Балканското първенство в град Панагюрище. Треньор е на Фатме Шабан, с която е постигнал посочените по-горе успехи. Освен това е треньор на Ерджан Неджибов, заел ІI място на Балканско първенство в град Панагюрище, възрастова група „кадети” и ІІ място на ДЛП – категория до 53 кг., възрастова група „кадети”. С отбора кадети на СКБ „Лютфи Ахмедов” е постигнал ІІ място на ДЛОШ в град Сливен за кадети по свободна борба.

Наградата за най-перспективен млад състезател е за 14-годишният състезател по лека атлетика Лъчезар Вълчев от СКЛА „Лудогорец“ Разград с 262,3 точки. Постиженията на Лъчезар Вълчев през 2019 г. са: І място в дисциплина скок на дължина и І място в дисциплина бягане на 100 м. с препятствия на Международен турнир по лека атлетик, проведен а в град Бърно, Чехия от 9 до 13.09.2019 г. (постижение – 6,23 м.) – юноши до 15 г., както и I място в дисциплина многобой на Национален шампионат в зала в град София (постижение – 3963 точки) – юноши до 16г.

Церемонията по връчването на наградите от класацията „Спортист на област Разград за 2019  г.“ ще се проведе на 16 декември 2019 г., понеделник, от 11,00 ч. във фоайето на Областна администрация-Разград.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *