Близо 72 млн. лв. са изплатени на микро- и малки предприятия заради COVID-19

Министерство на икономиката

Общо изплатените до момента безвъзмездни средства към българските фирми по Процедура „Подкрепа на микро- и малки предприятия за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19“ са в размер на 71 736 919, 65 лв.

Днес стартира оценката на последните три оценителни сесии, с което всички над 27 000 подадени проектни предложения по процедурата вече са в оценка, съобщиха от Министерството на икономиката.

„Изпълняваме един от основните ангажименти, които поехме, а именно по-бързо достигане на средствата, за преодоляване на икономическите последици от кризата, към българския бизнес“, коментира министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

По думите му бързото усвояването на средствата от българските фирми, както и скоростта по тяхното изпълнение, са изключително важни. Борисов посочи, че само за последния месец са изплатени над 40 млн. лв. и допълни, че са осигурени необходимите средства всички кандидатствали по процедурата и отговарящи на условията подадени проектни предложения да бъдат финансирани.

Управляващият орган на Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 подписа нови 1209 броя административни договора за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ с одобрените за финансиране кандидати от девета и десета оценителни сесии по процедурата. Приключи и оценката по дванадесета оценителна сесия, като по нея са одобрени за финансиране 778 проектни предложения.

През тази седмица приключи подаването на проектни предложения и по процедурата за „Подкрепа за средни предприятия за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19“. До крайния срок са получени 1 932 броя проектни предложения на стойност 263 688 340,21 лв.

Източник: www.durjavnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *