Бившият кмет не се яви в съда по делото, което заведе срещу полицая, коментирал го във Фейсбук

На 20 декември продължава гражданското дело с иск от 10 000 лева, което бившият кмет д-р Валентин Василев заведе срещу полицая Павлин Павлов.

По процеса за пръв път бе внесена като доказателство тиква, съхранявана повече от 3 години. Според защитника на Павлов адвокат Стоян Димитров зеленчукът доказва, че бившият кмет е получавал и по-сериозни обиди от тези, публикувани на профила във Фейсбук на полицая, но тогава не потърсил справедливост в съда. Тиквата е от протестите, свързани с концесията на стадион „Лудогорец Арена“ през 2016 г.

Процесът в Районен съд-Разград е свързан с публикация на профила на Павлин Павлов във Фейсбук, за която той твърди, че е направена от друг разградчанин, живеещ във Великобритания. Събитията се развиват преди повече от година – през ноември 2018 г. Тогава дъщерята на полицая заедно с нейна връстничка се срещат с кмета д-р Валентин Василев, за да искат финансиране за участия на Детска танцова школа „Хорце”. Той отказал и момичето споделило с баща си и негов приятел. След това на профила на бащата се появил пост, който според Василев е довел до претърпяване на неимуществени вреди – унижаване на честта и достойнството му. Гражданският му иск е за общо 10 000 лева, като сумата е разпределена между 4 конкретни израза: 3000 лв. за обида чрез изразите „боклук долен” и „боклуци като теб”; други 3000 лв. за израза „кирливия задник”; 2000 лв. – за разпространяване на неистински твърдения „че е проявил безгрижие към децата на Разград” и 2000 лв. – за разпространяване на неистински твърдения, че е „станал причина, за да гледаме децата, роднините и приятелите си по Skype”.

Самият ищец днес не се яви в съда, а защитникът му Емилия Събева отправи няколко искания за доказателства, повечето от които съдът обяви, че ще прецени дали са допустими на по-късен етап. Те целяха основно да се установи дали действително полицаят е написал поста, засегнал Василев или авторът е друг. Събева настоя да се изиска от Община Разград справка за това какви средства са отпускани за дейността на детските школи и формации от резервирания кредит – средства, които кметът разпределя сам без санкция от Общинския съвет. Събева поиска да не бъде приемана за доказателство и тиквата, тъй като по думите й „този зеленчук не произвежда факт“. От думите й стана ясно, че Василев смята да дари за различни цели парите от гражданския иск, като част от тях ще са и за дейността на „Хорце“.

По процеса бяха разпитани седем свидетели – 4, поискани от ищеца и трима – от ответника. Сред тях две настоящи общински съветнички – Надежда Радославова и Галина Георгиева. Според техните показания по време на мандата си Василев не е получавал по-големи обиди от тези, нанесени му от Павлов. Те не помнеха обидите „мишок“ и „убиец на града“, отправени по време на протестите за концесията на стадиона.

За следващото заседание на 20 декември ще бъде призован като свидетел ръководителят на „Хорце“ Румен Иванов, който да обясни дали участията на формацията се финансират само от общината или има и такива, за които се осигурява друго финансиране.

Процесът предизвика граждански интерес, пред Съдебната палата имаше хора с плакати с текст: „Павка, подкрепяме те“ и „Василев, не те ли е срам“.

One Reply to “Бившият кмет не се яви в съда по делото, което заведе срещу полицая, коментирал го във Фейсбук”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *