Библиотеката отвори след ремонта с водосвет

Кметът на Община Разград Добрин Добрев и председателят на Общинския съвет Галина Георгиева бяха официални гости на откриването на обновената сграда на Регионална библиотека „Проф. Боян Пенев“ днес. Това съобщават от пресслужбата на местната управа.

Сред официалните лица бяха и областният управител Владимир Димитров и председателят на Постоянната комисия по образование и духовни ценности Елка Неделчева.

Храмът на книгата отвори отново врати след ремонт, извършен по проект на Община Разград. Директорът на библиотеката Димитър Петров изказа благодарност на Община Разград и на Кмета Добрин Добрев, който бе ръководител на проекта, за това, че с ремонтните дейности са създадени много по-добри условия за специалистите и  за потребителите, а и за книжния фонд от 240 000 библиотечни единици.

Кметът Добрин Добрев нарече събитието паметно мероприятие и пожела кураж, сили и енергия на служителите в библиотеката, „за да се радваме всички на това, което имаме“. „Поуката за всички от времето, в което библиотеката не работеше заради ремонта и липсваше на общността е, че ако нямаше библиотека, дните биха били мрачни, нека си пожелаем само светли дни на библиотеката и всички нейни читатели“ – допълни Кметът Добрин Добрев.

Водосвет за здраве и благополучие на библиотеката и всички присъстващи отслужи отец Васил, а в програмата участваха: Дея Куманова от Школа по изкуствата „Енджой мюзик“ с вокален педагог Адриан Маджаров и Танцова работилница „Елбетица“ от ДТШ „Хорце“ към ЦПЛР-ЦРД с ръководители Румен Иванов и Жулиета Иванова.

На тържественото откриване на обновената библиотека бяха връчени и призове за читатели от Детския отдел на библиотеката – най-малкият читател през 2023 г. Борислава Пантелеева от подготвителната група на ДГ“Зорница“, най-активните читатели през 2023 г. Ивон Иванова от СУ“Христо Ботев“ и Божидара Янева от ОУ“Васил Левски“. Награди за активност на възрастни читатели не бяха присъдени, тъй като през голямата част от миналата година библиотеката не работеше заради ремонта. По статистически данни през 2022 г. са заети 43 111 библиотечни единици, през 2023 г. са 28 690; посещенията са съответно 23 249 и 15 812, новите читатели – 1361 и 1088, сред които до 14-годишна възраст са съответно 662 и 724.

Припомняме, че библиотеката бе ремонтирана по проект „Енергийна ефективност и реконструкция на сгради в сферата на културата и изкуството в община Разград“. По него бяха извършени ремонти в три сгради, общата стойност на проекта бе 758 295,70 лв. В РБ“Проф. Боян Пенев“ бе извършено топлинно изолиране на външните стени чрез вътрешно полагане на топлинна изолация от минерална вата с дебелина 8  см.; подменена бе дървена и метална дограма с нова PVC и алуминиева дограма; поставена бе профилирана ламарина върху съществуващо покривно покритие „Бардолин“ и направен окачен таван на метална конструкция; подменени бяха отоплителни тела с нови алуминиеви радиатори и нова тръбна мрежа; подменени осветителни тела с нови енергоспестяващи; водоплътен бетон около фасадите и вътрешния двор; нова настилка върху бетон от тротоарни плочки във вътрешния двор, закупена бе и уредба за озвучаване на мероприятия.

Още снимки вижте на Фейсбук страницата на Община Разград.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *