Без ремонти в първия учебен ден в училищата в Разградско, в 18 предстоят конкурси за директори

В една трета от училищата в Лудогорието предстоят конкурси за директори. Това съобщи началникът на Регионалното управление на образованието Ангел Петков. В 16 от учебните заведения има временно изпълняващи длъжността след пенсиониране на титулярите, а в 2 – ОУ“Васил Левски“-Разград и ПГПЧЕ“Екзарх Йосиф“-Разград – директорите са на постовете си до обявяване на конкурси. Очаква се конкурси да бъдат обявени от МОН след 15 ноември. Миналата учебна година стотици конкурси в цялата страна бяха спрени заради съдебно дело по оспорване на процедурата за провеждането им. В ход е промяна на Наредба 16, която урежда правилата за провеждане на конкурси – обясни Петков. След утвърждаването й ще бъдат обявени конкурси, като очакванията са членовете на комисиите да станат трима, а не както досега двама експерти от РУО, един на Обществения съвет на съответното училище и един от общината, на чиято територия е училището. Именно това бе спорния момент, поради който бяха оспорени конкурсите в страната.

Ангел Петков съобщи, че всички 56 училища в готови за първия учебен ден. Никъде няма да има ремонти на 15 септември. Където са извършвани, вече са приключили: в НПТГ“Шандор Петьофи“, в ПГВМ“Александър Стамболийски“-Лозница, В ОУ“Христо Ботев“-Гороцвет, ПГССХВТ“Ангел Кънчев“-Разгад, НУ“Васил Левски“-Лозница, ОУ“Васил Левски“-Разград , ОУ“Виделина“-Сейдол, СУ“Христо Ботев“-Разград, завършена е и спортната площадка в двора на ППМГ“Акад.Н.Обрешков“, СУ“Христо Ботев“ и Спортното училище в Разград.

На директорското съвещание на 12 септември са обсъдени мерки за подобряване на резултатите от зрелостните изпити и външните оценявания, като сред тях са допълнителни обучение на педагозите по определени предмети, обмяна на опит със съседни региони.

10 525 са учениците в Разградска област. Първолаците са 849, от които 399 момичета и 450 момчета. По общини първолаците са: 416 в Разград, 181 в Исперих, 91 в Кубрат, 55 в Завет, 48 в Лозница, 38 в Самуил, 22 в Цар Калоян.

Осмокласниците са 956, а зрелостниците – 800.

Учителите са 1055, като няма вакантни работни места за педагози.

Ангел Петков пожела успешна нова учебна година както на учениците, така и на учителите, ползотворна, както за подобряване на материалната база, така и на резултатите от учебния процес.

В първия учебен ден той ще е на откриването на учебната година в НПТГ“Шандор Петьофи“, където се очаква да има и представител на МОН. От училището могат да се похвалят с добри новини в навечерието на първия учебен ден – спечелили са проект за изграждане на център за високи технологии на стойност 3 463 000 лв., като проектът е класиран от комисия на първо място в цялата страна. Очакват и още едно финансиране от 300 000 лв. да СТЕМ-среда.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *