Без промени в Общински съвет-Разград: един глас не стигна за предсрочно прекратяване на пълномощията на съветничка

Общинска избирателна комисия-Разград излезе с решение за отхвърляне на сигнала на съветници от ГЕРБ относно наличие на несъвместимост за общинския съветник от БСП Румяна Балтова, с което практически постанови, че няма основание за предсрочно прекратяване на пълномощията й като член на местния парламент.

До това решение, видно от протокола, не се е стигнало никак лесно. На заседанието в понеделник са присъствали всичките 13 членове на комисията. Всъщност 12-те познати ни от местните избори миналата година и един нов – доскорошният юрист в Община Разград Хубан Соколов по предложение на ГЕРБ на 18 юни е заменил Диана Йорданова. Комисията е обсъдила предоставените от кмета документи във връзка с жалбата на ГЕРБ. Ще припомним, че според управляващата в страната партия не може общински съветник да е и управител на Домашен социален патронаж, тъй като тази й длъжност според жалбоподателите е част от общинската администрация.

В обсъжданията си членовете на комисията стигат до извода че: „Видно от длъжностното и поименно разписание на длъжностите в общинска администрация и в звената към общинската администрация на Община Разград, както и от Устройствения  правилник на общинската администрация на Община Разград, ДСП и в частност Управителят  на ДСП не фигурира в общинската администрация.”

Въпреки този извод обаче е внесен проект за решение, че с оглед представените доказателства е налице несъвместимост. В подкрепа на това решение са гласували 8 от членовете на ОИК, а 5 са били против. Любопитно е, че в това гласуване номинираните от БСП членове на комисията са оставени сами от коалиционните си партньори на местно ниво, подкрепа получават единствено от представителя на „Атака”, а номинираните от ВМРО Тодор Иванов и от десните Цветелина Ботева гласуват с ГЕРБ.

Това иначе солидно мнозинство обаче не се оказва достатъчно за прекратяване на съветническите пълномощия, тъй като според Изборния кодекс: „Избирателните комисии се произнасят с решения, които се приемат с мнозинство две трети от присъстващите членове и се подписват от председателя и секретаря. Когато за приемане на решение липсва необходимото мнозинство, се смята, че е налице решение за отхвърляне, което подлежи на обжалване по реда на този кодекс.”.

В конкретния случай необходимото мнозинство е 9 гласа.

Решението може да се оспори в тридневен срок от обявяването му пред ЦИК, този срок вероятно още тече.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *