Без матури в две гимназии заради ремонти, в стая най-много по 10 зрелостници

В две от гимназиите в Разград няма да се провеждат държавни изпити тази година, тъй като сградите се подготвят или вече в тях текат ремонтни дейности по проекти. В НПТГ”Шандор Петьофи” се инвестират 1 400 000 лева, а в ПГИ”Робер Шуман” – 860 000 лева – съобщи началникът на Регионалното управление на образованието Ангел Петков.

Във всички останали средни училища обаче са взети необходимите противоепидемични мерки, въведени във връзка с извънредната епидемична обстановка в страната. На входовете зрелостниците ще бъдат посрещани с термометри, във всяко училище са закупени по 2 електронни и 1 живачен. Абитуриентите ще бъдат по най-много 10 в стая, ще ги пазят по двама квестори, отделно и в коридорите ще има квестори, които ще помагат и ако в някое от помещенията не дойде единият квестор, тогава вратата остава отворена.

Държавният зрелостен изпит по български език и литература започва в 9,00 ч. на 1 юни, понеделник, а по предмет по избор – в същия час на 3 юни, сряда.

839 са заявилите явяване на матура по български език и литература, допуснати са 779, останалите не са имали необходимия успех по време на обучението си. На втори държавен изпит ще се явят 567 младежи. Повече от половината от тях – 307 са избрали матурата по биология, 148 са на матура по английски език, 40 – по география, 26 – по философия, 14 – по история, 13 – по физика, 10 – по математика, по 4 – по химия и по немски език, 1 – по испански език. Четирима ще се явят и на трети държавен изпит.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *