Без консенсус и за съставите на секционните комисии в Разград

Кметът на Община Разград Денчо Бояджиев откри и ръководи консултациите между представителите на  парламентарно представените партии и коалиции и на политическите сили с избрани членове на Европейския парламент за сформиране на съставите на секционните избирателни комисии. Това съобщават от пресцентъра на местната управа.

Пред участниците в консултациите Кметът Денчо Бояджиев представи нормативната база, въз основа на която е подготвено предложение за разпределение на местата в секционните комисии – решения и методически указания на Народното събрание, Централната избирателна комисия и на Районна избирателна комисия-Разград.

Общо членовете на 68-те секционни комисии в община Разград са 566. 9 комисии ще се състоят от по 5 члена, 5 – от по 7 члена, 54 – от по 9 члена. Предложението на Общинска администрация на основание нормативната база е ПП ГЕРБ да има 201 членове, от които 68 ръководни места: 23 председатели, 23 зам.-председатели и 22 секретари; Коалиция „БСП за България“ – 151 члена, от които 68 ръководни места: 23 председатели, 22 зам.-председатели и 23 секретари; Партия ДПС – 68 членове, от които 29 ръководни места: 10 председатели, 10 зам.-председатели и 9 секретари; Коалиция „Обединени патриоти“ – 68 члена, от които 25 ръководни места: 8 председатели, 8 зам.-председатели и 9 секретари; Партия „Воля“ – 68 члена, от които 14 ръководни места: 4 председатели, 5 зам.-председатели и 5 секретари; Коалиция „Демократична България-обединение“ – 10 члена, без ръководни места.

Целта на консултациите бе да постигане на съгласие по три въпроса: да се разпределят ръководните места по длъжности, да се определи във всяка секционна комисия коя партия или коалиция коя ръководна длъжност ще заеме и да се разпределят членовете на всяка от 68-те комисии. До съгласие обаче не се стигна по нито един от въпросите, тъй като представителят на ВМРО Евгени Драганов представи особено мнение, според което квотата за секционни комисии на КП“Обединени патриоти – НФСБ, Атака и ВМРО“ следва да се разпредели между ПП НФСБ и ПП ВМРО-Българско национално движение.

Поради липсата на консенсус след подписването на протокола от консултациите, което трябва да стане до 17,00 ч. на 25 февруари, протоколът ще бъде представен в РИК-Разград заедно с особеното мнение и Районната избирателна комисия следва да извърши разпределението и назначенията на секционните комисии.

Секретарят на Община Разград Нели Добрева уточни, че е необходимо представителите на политическите сили да представят и писмени предложения с предложенията си за членове на СИК с включени: имена, ЕГН, длъжност в комисията, за която се предлагат, образование, специалност и телефонен номер за връзка. Във връзка с извънредната епидемична обстановка трябва да се представи и списък с предложените членове на СИК, които желаят да бъдат ваксинирани срещу COVID-19.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *