Без консенсус за състава на РИК-Разград и напрежение в почивката на консултациите

Без никакъв консенсус завършиха консултациите между седемте парламентарно представени в 47-мия парламент политически сили в Разградско, а в почивката дори прехвърчаха искри между участниците.

Консултациите бяха открити от Областния управител Драгомир Златев, който представи решението на ЦИК за съставите на районните избирателни комисии и предварително обявените квоти за всяка от партиите. Според него съставът на комисиите с до 9 мандата, какъвто е Разградския с 4 мандата, е 13 човека. Право на 4 представители в РИК има Продължаваме промяната, ГЕРБ-СДС е с 3 представители, ДПС – с 2, а с по 1 са останалите четири политически сили: БСП, ИТН, Демократична България и Възраждане.

Всяка от политическите сили представи поименно своите кандидати, както и постовете, за които ги предлага. В поименния състав имаше няколко изненади. Например адвокат Жоро Чобанов, който традиционно се явява като представител на десните, се оказа сега представител на Продължаваме промяната, а бившият гербаджия, после областен лидер на ИТН Георги Стефанов е еволюирал до резервен член на РИК от квотата на Възраждане. Титулярният кандидат за член на РИК от Възраждане Албена Тодорова-Йорданова пък миналата година бе член на РИК също от ИТН. Маргарита Иванова, която миналата година бе водач на листа на „Глас Народен”, а после представител в РИК на „Изправи се! Мутри вън”, сега е номинация на Продължаваме промяната, там е и бившият представител на ВМРО в избирателни комисии за няколко вота Драгомир Павлов, а резервен член е кандидатът за общински съветник от ВМРО-Кауза Разград на последните местни избори Мариела Томова. Като цяло прави впечатление, че повечето от кандидатите са с опит в организацията на избори, а също така и повечето са с юридическо образование.

Този път напливът за четирите ръководни поста  бе необичайно голям, обикновено на предишни консултации се спореше само за председател, понякога за секретар. Да имат председател поискаха от: Продължаваме промяната – Жоро Чобанов, от ГЕРБ – Хубан Соколов, от ДПС – Нергин Хамдиев, като те имаха и алтернативно предложение: ако не може председател, да е секретар. Секретар поиска и БСП – Силвия Великова. Заместник-председатели, които са двама по регламент, поискаха от: ИТН – Светлана Неделчева, Демократична България – Ивелина Игнатова и от Възраждане – Албена Тодорова-Йорданова. За членове бяха предложени: Маргарита Иванова, Драгомир Павлов и Росен Маринов от ПП, резервен член – Мариела Йорданова; Ралица Костова-Цветанова и Айсел Хасанова от ГЕРБ-СДС, резерви – Мирослава Христова и Виктор Викторов, от ДПС – Юмгюл Ахмедова, резерва – Гюнай Фетта, резерва за БСП е Виргиния Станкова, за ИТН – Илияна Денчева, за Демократична България – Христина Иванова.

След първото завъртане на изказванията позиция по същество изрази само Петя Стефанова от БСП, която заяви, че подкрепят за председател Жоро Чобанов от ПП. Не отстъпвам, абсурд – категоричен бе областният председател на ГЕРБ Владимир Димитров.

Впрочем, за пръв път две от политическите сили бяха с тричленни преговарящи делегации. С Димитров като представители на ГЕРБ бяха и общинските съветници Надежда Радославова и Наско Анастасов, а Продължаваме промяната бе представлявана от доскорошния депутат Марин Шишев, общинският координатор Евгени Енчев и Галя Раева. С двама представители бе БСП – Петя Стефанова и областният лидер Наско Анастасов. От името на ИТН номинациите представи областният лидер Мария Господинова, на ДПС – също областният лидер Мехмед Салим, на Възраждане – областният координатор Деян Дацев, а на Демократична България – Огнян Обрешков.

С не особено смела надежда, че би могло след размисъл политическите сили да постигнат консенсус по разпределението на ръководните постове, областният управител Драгомир Златев даде почивка от 5 минути. По време на паузата разговори имаше, но те по никакъв начин не целяха консенсус. Владимир Димитров с нетърпящ възражение тон обяви, че Хубан Соколов се е справил чудесно с изборите миналата година и той трябва да председателства отново РИК, „експерименти ли ще правим?” – попита той. Това предизвика реакции на несъгласие първо от ИТН, после от БСП и Демократична България. Стана дума най-вече за гласуването в подвижни секции и тогава се намеси Мехмед Салим от ДПС, който обяви, че ако на последните избори гласувалите в подвижни секции са били 3000, на настоящите ще са 15 000, колкото имат право на тази процедура,  „защо да не гласуват с подвижни секции” – попита и той риторично. Лидерът на ДПС-Разград се намеси още веднъж рязко в дискусията, като попита депутата Шишев: „А Вие кой бяхте и защо говорите по този начин: защо слагате ГЕРБ и ДПС, ГЕРБ като кажете след това и ДПС веднага?”. Оказа се, че Шишев е имал предвид, че и двете партии имат претенции за председателския пост. На практика в споровете не се включи само представителят на Възраждане, докато другите си разменяха реплики от сорта: „като на тепих се държите”, „глупости дрънкате”, „кой говори с теб, къде си изобщо да ми обясняваш”, „младежът много се разпени”, „защо ми говориш на малко име, ми така ще ми говориш”, „такива като вас от 90-та година ни обясняват колко малко оставаме, изчезнаха доста от тях”, „Вие, когато говорите, ние трябва да склоним глави и да Ви слушаме, така ли?”

Спокойствие се опита да внесе главният секретар в Областна администрация Михаил Тодоров, но само успя да убеди участниците да изчакат да подпишат протокола от консултациите, за да бъде изпратен той до ЦИК, която ще назначи РИК и ще определи ръководството на комисията.

Единственото единодушие на консултациите прозвуча след  почивката в отговор на въпроса на Областния управител Драгомир Златев „Постигна ли се разбирателство?”. Участниците в консултациите отговориха почти хорово „не”.

Така протоколът без консенсусно решение ще бъде изпратен в ЦИК, която трябва на назначи всички районни  избирателни комисии до 12 август.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *