Без гъбари и дървосекачи в горите, обявиха бедствено положение заради чумата по свинете

Областният управител на Разград Гюнай Хюсмен откри и ръководи заседание на Областния щаб при бедствия и аварии във връзка с ограничаване и ликвидиране на болестта Африканска чума по свинете и с цел постигане на пълна координация и взаимодействие за предотвратяване възможността от възникване на огнища на АЧС. В края на заседанието след решение на щаба г-н Хюсмен подписа Заповед ОМП-005/24.07.2019 г. за обявяване на бедствено положение поради реалната опасност от възникване на огнища на АЧС в Разградска област.

Това съобщават от пресцентъра на Областна администрация-Разград.

В заседанието участваха представители на седемте общини в областта и на институции, ангажирани с ограничаването на АЧС, всички единодушно подкрепиха предложението за обявяване на бедствено положение в Разградска област.

„Обстановката се усложнява, регионът е в окото на бурята, около нас вече има огнища в Русенско, Търговищко и Силистренско, това е достатъчно тревожен сигнал, за да вземем спешни мерси и да сме адекватни към ситуацията, която може да се промени във всеки момент. Затова събрах Областния щаб при бедствия и аварии да съгласуваме необходимите решения и мерки.“ – заяви г-н Хюсмен в началото на заседанието.

От Областната дирекция по безопасност на храните обясниха, че в момента, през лятото, е пикът на заболяването и, ако в този период не допуснем заболяване на територията на областта, през есента и зимата, опасността намалява. Бедственото положение в Разградска област влиза в сила от днес, 24 юли, продължава до 30 юли включително.

Според заповедта координацията по изпълнението й ще се извършва от директора на ОДБХ-Разград, от ОДМВР-Разград имат ангажимент да организира охраната на входно-изходните пътища на населените места, които са гранични зони на огнища на заболяването и да подпомагат ОДБХ-Разград с информация за наличието на свине в дворовете на стопани в населените места в Област Разград.  Съвместните проверки на ветеринари и полиция по имоти с информация за наличие на нерегламентирано отглеждане на прасета от типа „заден двор“ стартират от община Исперих, целта е унищожаване на нерегистрираните животни.

Със заповедта се забранява достъпа  на дървосекачи, на хора, които събират трюфели, гъби, билки и други горски продукти, тъй като могат да се превърнат в евентуални преносители на заболяването.

Пълният текст на заповедта е публикуван на сайта на Областна администрация-Разград, ето тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *