Бегачи от Монтана, Варна, Пловдив, София подкрепиха „В свински тръс срещу свинщината”

Около 50 любители на бягането от Монтана, Варна, София,  Пловдив, Русе и Разград се включиха тази сутрин в протестното бягане под надслов „В свински тръс срещу свинщината”. Събитието бе свързано с отмяната на състезанието „Лудогорски маратон”, чието пето издание трябваше да е стартирало в часа на бягането с оригинално заглавие.

Колоната тръгна от Градския парк и мина през Младежкия парк, Абритус, велоалеята на бул. „Априлско въстание”, централната пешеходната зона, ул. „Васил Левски” и след около час и 10 минути се завърна от 8 километровото трасе пак на Ронда. На старт-финала с по резен диня и ореховки състезателите бяха посрещнати от по-възрастните привърженици на идеята в Разград да се провеждат здравословни и спортни мероприятия и 8-месечно бебе, чиято майка за пръв път имаше намерение да пробяга 42-километровото трасе на „Лудогорски маратон”.

Преди да тръгне колоната, в която имаше и неколцина колоездачи, председателят на УС на сдружение „Зелена стъпка” Цоньо Пенев коментира, че „твърдата позиция на Община Разград по този казус провали едно много сериозно събитие, важно не само за спорта, здравето и щастие на участващите, а и за икономиката на града, тъй като прякото участие в състезанието на 300 бегачи и колоездачи означава, че ще бъдат замесени над 500 души.”. Той допълни, че клуб „Зелена стъпка” е имал готовност да приложи всички дезинфекционни мерки, които са необходими за биосигурността по отношение на недопускане на заразата от Африканска чума по свинете и това е обсъдено на среща в Областна администрация, но крайното решение било състезанието да се отложи. „Забелязваме избирателност към нас” – допълни той. Други участници в бягането разказаха, че и в момента в местността „Пчелина” се провеждат сватби, има рибари и туристи, които носят храна там, но нито някой го проверява, нито ги санкционира.

Въпреки голямото разочарование на организатори и записани участници протестното бягане бе мирно събитие, което се реализира точка по точка според издаденото разрешение от кмета за провеждането му и по указания маршрут. Край Ронда се появиха и двама полицаи, които придружаваха бегачите по маршрута им. Колоната мина мирно и кротко, в свински тръс, и в близост до Община Разград, по Лъвов мост.

Оказа се, че сред 374-имата записани за участие в състезанието има хора, които са съобразили отпуските и почивките си с маратона.

Част от тях, които имат роднини и основание да посетят Разград и по друг повод освен състезанието, бяха дошли и в парка тази сутрин.

Ето част от мненията на участници в протестното бягане:

Красимир Иванов, Монтана: Гадно се получи, че го отмениха, бях си планирал отпуската, жена ми да си види роднините и аз да побягам. Така си настроихме отпуската по маратона, но малко лошо се получи. Участвал съм в подобни състезания по моя край, тук ще се запиша пак догодина.

Иван Дончев, Разград:  От 1983-84 г.  се занимавам със спорт. Смята се, че един лекоатлет постига най-добрите си резултати на седмата година от положения труд в тренировките, с отлагането на маратона се отне възможността на хора, които са полагали труд, да направят най-добрите си постижения.

Димитър Цанков, Пловдив: Родителите ми са тук и бях комбинирал срещата с тях с маратона, но бях агитирал и приятели от Пловдив да участват, колата ми трябваше да е пълна, но като разбраха, че се отлага, се отказаха. Щеше да е хубаво из красивите лудогорски гори до потичаме, но така е, като кметът не уважава спорта. Лудогорски маратон не е най-популярното състезание в бегаческата общност, в сравнение с маратона в Трявна например, където над 1000 са участниците, тук е някак по-интимно.  Подкрепям да се вземат мерки срещу АЧС, но въпросът тук е доколко са адекватни на сериозността на ситуацията, и днес много неща се случват на „Пчелина” и всичко прилича на двоен аршин.

Вероника Вълканова, София:  Дойдох с 8-месечното си бебе.  Щях да участвам за пръв път в дуатлона, защото предишните години или бях бременна, или на студентска бригада в САЩ, но сега много се разочаровах. Организаторите бяха предвидили всякакви превантивни мерки, доколкото разбрах заболяването е опасно за свинете, не за хората и въпреки забраната и вчера имаше хора в гората на „Пчелина” и няма санкции.

Венцислава Цачева, Варна: Дойдохме с нагласата за прекрасно събитие, но за съжаление се оказа, че няма да се състои и сме много разочаровани, защото на „Пчелина” е пълно, поне 3 сватби  имаше, рибари и туристи из гората. Разбираме да е евакуиран районът. Какво би попречило на бегачите и колоездачите да са в гората, отпуснати са дезинфектанти за обувките, всякакви мерки за неразпространение са предвидени.

Илиян Цачев, Варна: Участвали сме тук на маратона, винаги е чудесно организиран. Трасето е много хубаво, комбинацията с плуване и колоездене привлича доста участници. Като гражданин на Варна смятам, че спортните събития стават важна част от живота в градовете в България. През последните години се заражда спортно общество, което търси такъв тип мероприятия и е много важно това да стане държавна и общинска политика, такъв тип събития да се спонсорират и подкрепят, да не се разчита само на силата на организаторите и доброволците.

4 Replies to “Бегачи от Монтана, Варна, Пловдив, София подкрепиха „В свински тръс срещу свинщината””

 1. В някои градове на Япония групи бегачи правят вечерни кросове из улиците и местните власти официално са казали, че престъпността при тях е намаляла с 20 %.

  Това, което правят организаторите от Зелена стъпка, е БЛАГОРОДНО – чрез спорта учат деца и възрастни на дисциплина, морал и лоялност, предразполагат ги към водене на здравословен начин на живот, вместо да дават пари за цигари, алкохол, наркотици и лекарства.

  Кога ще ги стигнем японците, кмете?

  Ако кметът се съмнява в достоверността на казаното от мен, нека да направи официално запитване до японския посланик у нас!

  Няма да е лошо японският посланик у нас да бъде поканен в медиите, за да разкаже какво правят благотворителните организации при тях!

 2. Само не можах да разбера, защо всички тези хора не отидоха при Областния управител, защото той е издал заповедта, кмета си върши работата и изпълнява, заповед издадена от г-н Хюсмен……

  1. Нина, четенето с разбиране е ключово умение. Хайде отново прочетете статията и си отговорете на въпроса.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *