Баскетболният отбор на Шумен спечели първата Купа “Амета”

Страхотно ниво на баскетбол и феърплей в първия турнир – купа “Амета”, който се проведе през уикенда в зала “Абритус в Разград – съобщават от баскетболния клуб “Вълци-Разград”.

“Поздравяваме всички баскетболисти и благодарим на отборите на Шумен и Ямбол, че приеха поканата ни и се включиха в приятелския турнир. За всички ни обмяната на опит е безценна. Благодарим на “Лудогорско пиле”, че ни подкрепиха и в това начинание. Пожелаваме си турнирът да стане традиция и още много състезатели да намерят поле за изява. Благодарим на Община Разград за възможността да приемаме гостуващите отбори в една съвременна и привлекателна зала”, споделиха от клуба, които посветиха турнира на баскетболните деятели в града през годините.

Два бяха отборите участници на домакините. В откриващия мач Вълци U14 отстъпиха на отбора на Шумен с 54:83 т. След тях и Вълци U17 отстъпиха на Ямбол с 51:68 т.

В следобедната сесия 17-годишните Вълци успяха да се съберат и да спечелят срещу Шумен с 45:61 т. В последния мач за деня момчетата до 14 г. отстъпиха на година по-големите господа от Тунджа (Ямбол).

Във втория ден на турнира сили премериха двата разградски отбора в директен сблъсък за медал. Все пак момчетата до 14 години спечелиха с 1 точка преднина.

Последният мач в турнира бе и своеобразен финал, в който се срещнаха две силни школи. Резултатът – 56:65 т. И така Шумен станаха шампиони и грабнаха купа “Амета” в първото й издание.

На второ място се нареди атрактивният тим на Тунджа Ямбол.

С бронза са Вълците до 14 години, а на четвърта позиция останаха юношите до 17 години.

Между мачовете, домакините от Вълци-Разград проведоха открита тренировка със специалист по кондиционна подготовка. Антонио Костов, който работи с водещи баскетболни школи в България като Балкан Ботевград и Миньор Перник, демонстрира комплекси за загрявка и мобилност пред треньори и състезатели. Споделяне на знанието и партньорството между специалисти от различни школи е сред целите на клуба от Разград в търсене на по-високо ниво и възможност за изграждане и усъвършенстване на млади таланти.

ПОСВЕЩЕНИЕ

Турнирът се посвещава на баскетболните дейци, изградили силната школа в Разград, които през годините са били символ на непобедимост и решителност!

С уважение към: Пламен Панчев, Стефко Данаилов, Коко Ангелов, Георги Стефанов, Димитър Мартинов, Астерис Амбаджидис, Емил Маринов, полк. Петко Петков, Румен Ганев, Илиян Йорданов, Валентин Стефанов, Марин Кинов, Емил Проданов и много други, които остават завинаги в историята на разградския баскетбол!

В памет на:

Рудолф (Руди) Джераси – човекът, донесъл баскетбола в Разград, и който пръв показва на разградчани красотата на играта.

Борис Белчев Боката – човекът, който създава организирания баскетбол в Разград след 45-та година.

Владо Софрониев – с когото са свързани първите сериозни успехи. Довел отбора до квалификации в “А” група при мъжете.

Богомир Стефанов – един от най-силните баскетболисти на Разград за всички времена и треньор на подрастващите.

Симеон Варчев – най-голямото име на българския баскетбол през 90-те години в България. Треньорът, постигнал, най-високи резултати.

Добрин Попов – треньор на подрастващи, със сериозен принос за развитие на баскетболната традиция в града.

Росен Лицов – треньорът, който пръв довежда мъжкия отбор до “А” група. Един от стожерите на баскетбола в Разград в миналото – треньор, съдия, забележителен спортен педагог.

Жоро Дюлгеров – обичан треньор при подрастващи с особен принос в развитие на школата.

Икмет Мюрселов – бивш играч на отбора играл в “А” група.

Поклон!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *