Аплодисменти за полицията от протестиращите земеделци

С аплодисменти протестиращите земеделци от Разградско благодариха на полицията за коректното отношение при провеждането на протеста без излишно напрежение и за участниците в него, и за останалите хора.

Това стана на четвъртия ден от протеста по предложение на един от организаторите Васил Петров.

И днес земеделците подредиха тракторите си на главния път Разград – Русе край разклона за Гецово. Ще останат там до 16,00 ч.

Този път машините бяха по-малко, но и настроението бе по-оптимистично.

Какво се е случило на преговорите с правителството вчера на колегите си разказа председателят на Контролния съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите Пламен Томов. В тях са участвали представители на Българската аграрна камара, в която членуват 17 браншови  организация, сред които и НАЗ, и Министерството на земеделието с участието и на заместник-министър на финансите. Късно вечерта е постигнато междинно споразумение, което обаче, за да се превърне в подписан меморандум, е необходимо да бъде одобрено и от двете страни – от браншовите организации и от министър-председателя и финансовия министър. Законодателните инициативи пък трябва да бъдат подкрепени от лидерите на парламентарните групи в Народното събрание. „Зелените“ искания ще бъдат насочени към Европарламента, като министър-председателят е поел ангажимент те да бъдат входирани, но резултатът ще зависи от Европейската комисия.

„Основната цел е да се подпомогнат малките и средните производители, като по този начин ще се изчисти секторът и в имиджов аспект“ – обясни Томов. По думите му 91% от земеделците са в този диапазон и ще бъдат подпомогнати, а едрите ще бъдат орязани от подпомагане. „Да не говорим, че за майбаси се харчат пари“ – мотивира се още той.

Васил Петров допълни, че в преговорите ще се иска подобряване на договореното, като едно от исканията ще е да не се налага на арендаторите на до 6000 дка да подписват документи и да доказват загуби, а не както е в момента договорката до 3000 дка, така ще бъдат облекчени повече хора да кандидатстват за тази помощ – обясни Петров.

„Най-важно е да проявяваме търпение и настоятелност, сигурно  няма да можем да постигнем всички неща от един път, но трябва да стигнем донякъде, за да се откажем от този протест и да си хванем работата на полето“ – каза още Васил Петров.

От името на всички той отправи благодарност към „хората на реда“ и призова колегите си от протеста да ги аплодират, допълни обаче „Имайте готовност пак да ни помагате“. Благодарностите прие в.р.д. Началник на „Пътна полиция“ главен инспектор Неделчо Симеонов, като уточни, че „когато е законово установено, сме тук и съдействаме“.

При неуспех на преговорите протестите продължават в понеделник.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *