Апелативният съд увеличи присъда за наркотици, в Разград била условна, стана ефективна

Съд

Апелативният съд във Варна призна за виновен мъж за това, че е държал с цел разпространение високорискови наркотични вещества в големи размери – съобщават от пресслужбата на Аперативен съд-Варна.

1996,77 гр. амфетамин на стойност 59 903,10 лв. Престъплението е извършено в гр. Кубрат и в с. Сушево на 20 октомври 2021 г. Втората инстанция отмени частично присъда на Окръжен съд – Разград, с която е определено условно наказание – 3 години с 5-годишен изпитателен срок и глоба в размер на 6 хил. лв. Отменено бе и оправдаването на Ашкън А. за това наркотикът да е в големи размери и да е държан с цел разпространение.

Вместо това въззивната инстанция го осъди на 5 години лишаване от свобода и глоба в размер на 20 хил. лв. Потвърдена бе присъдата в частта, с която подсъдимият е признат за виновен за управление на МПС след употреба на метаамфетамин. Той няма да има право да шофира 2 години.

Окръжен съд – Разград е установил, че подсъдимият съхранявал амфетамините в къщата, в която живеел с приятелката си. На 20 октомври 2021 г. мъжът бил спрян за рутинна проверка от пътни полицаи. Тестът за наличие на наркотични вещества с дрегер дал положителен резултат. В приятелката на Ашкън, пътуваща в колата, били намерени 10 пакетчета наркотик. От къщата бил иззет амфетамин, част от който – разпределен на дози.

В съдебното заседание пред въззивната инстанция прокурорът настоя подсъдимият да бъде осъден за държане в големи размери и с цел разпространение, тъй като амфетаминът е с тегло близо 2 кг., а пакетирането в дози не сочи лична употреба. В имота били открити електронни везни със следи от него.

Адвокатите на Ашкън А. поддържат тезата, че наркотиците не са на подзащитния им, а на приятелката му. Фактът, че те са в дома му, не означава, че той упражнява фактическа власт върху тях. По делото няма и никакви данни за разпространение на упойващи вещества от подсъдимия, подчерта защитата.

Като произнесе присъдата си, съдебният състав реши, че с оглед вида и размера на определеното наказание, както и на обществената опасност на деянието и дееца, е нужно да измени мярката за неотклонение на Ашкън А. от „подписка“ в „задържане под стража“. Той бе задържан в съдебната зала.

Присъдата на Апелативен съд – Варна подлежи на обжалване пред ВКС.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *