Антоанета Цонева настоява шефът на КЕВР да обясни в парламента за цената на водата в Разград

Народният представител от Разградски регион от Коалиция „Продължаваме промяната-Демократична България“ Антоанета Цонева настоява шефът на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов да се яви на изслушване в Народното събрание. Това обяви тя преди първата си приемна за 2024 г., която вече се провежда в новия офис на коалицията на бул. „България“13(бившия Корнер клуб).

Сред темите, за които ще бъде изслушан шефът на регулаторния орган, е възможностите така да се калибрира законовата уредба, че да няма аномалии като в Разград, където е най-високата в страната цена на водата. Цонева съобщи, че е разговаряла по този въпрос и с ръководството на Националния статистически институт, тъй като една от обосновките за високата стойност на водата е „социалната поносимост“. „Нивото на социална поносимост в Разград отдавна е преминато“ – категорична бе Цонева. Тя настоява и пред Българския ВиК Холдинг да се инвестира в система „Дунав“, тъй като тя е преоразмерена, твърде голяма за населението, което на практика обслужва. Според Цонева трябва да бъдат направени инвестиции от държавата през холдинга. Тя апелира и към Областна администрация да работи с Община Исперих по отношение обединяването на двете водни асоциации в областта, тъй като това е изискване за финансиране на необходими ремонти във водоснабдителната мрежа, в която загубите на вода са 70-80%.

Народният представител Антоанета Цонева сподели удовлетворението си от провеждането на извънредната сесия на Общински съвет-Разград вчера с участието на екоминистъра Юлиян Попов и неговия екип. Според нея е много важно изпълнителната власт, след като изпълни ангажиментите си, да предостави информация на гражданите за свършеното, а естествената трибуна за това е Общинският съвет. Цонева коментира още, че за пръв път на тази сесия много отчетливо и ясно бе казано, че миризмите са функция на замърсяването на реката. Предстои още много работа и още масиран мониторинг – заяви народният представител.

Цонева припомни и, че първата стъпка към решаването на проблемите е направена с отпускането на средства от държавата за изработване на инвестиционен проект за реконструкция на Градската пречиствателна станция, която е един от основните замърсители.

Народният представител Антоанета Цонева изрази удовлетворение и от факта, че в тазгодишния държавен бюджет има много възможности за общините да подобрят инфраструктурата и чрез това благосъстоянието на жителите си. Тя изрази надежда местните управи да са подготвили добро проекти и по Плана за възстановяване и устойчивост и с добро темпо на възлагане да започне изпълнението им.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *