Ангажиментите на общините към образованието обсъдиха с просветни дейци депутатът от БСП Ирена Анастасова и кандидатът за кмет Денчо Бояджиев

Народният представител в 44-тото Народно събрание Ирена Анастасова и кандидатът за кмет на Община Разград от БСП за България Денчо Бояджиев обсъдиха с представители на образователни институции ангажиментите на местните управи към училищата, детските градини и извънучилищни звена.

Анастасова е член на Комисията по образование в парламента, а преди това дългогодишен директор във водещо столично училище.

Пред просветните дейци от Разградско тя коментира недостатъците на новия Закон за образованието, който е в сила от 2016 г. и по думите й е приет на инат. Според Анастасова управляващите не спазват и гласуваният от тях нормативен акт, според клауза в него на всеки 2 години просветният министър трябва да внася в парламента доклад за прилагането на закона, а това не е сторено. Анастасова счита още, че при приемането на закона не са чути мненията на педагозите, а много от подзаконовите актове всъщност е трябвало да се приемат от Народното събрание, не от образователното министерство. Като доказателство за това изтъкна факта, че 19-те държавни стандарти през последните 3 години са претърпели 37 поправки, а някои дори са отменени. „Настана хаос в образованието” – обобщи Анастасова.

Медицинското обслужване, охраната и материално-техническата база са отговорност на общините – припомни тя и дискусията се проведе основно около тези теми. Участниците в разговора се обединиха около идеята образователната тема да не се политизира.

Просветните дейци споделиха тревогата си от увеличаването на маломерните паралелки, които са 31 в общината, а 9 са в общинския център, липсата на увеличение на стандарта за ученик при условие, че в 4 и 7 клас се увеличава учебната година, ролята на родителите и учителите във възпитанието на децата и други проблеми. От Центъра за работа с деца поставиха въпроса с недопускането на извънучилищните центрове за работа по проекти, което Анастасова обеща да постави като въпрос пред просветния министър.

Образователните дейци си припомниха постигнатото в образователната сфера по време на десетте години от управлението на Денчо Бояджиев – изпълняването на финансовите ангажименти на местната управа към училищата, детските градини и извънучилищните форми на обучение, както и санирането на училищата.

„Освен по темата за образованието, в Разград съм и за да оттам заслужено уважение към Денчо Бояджиев – изключителен човек, когото познавате като добър стопанин на общината и да му пожелая отново да заеме този пост” – заяви още Анастасова.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *