Американската посланичка в Свещари: “Светът трябва да опознае България чрез нейните исторически чудеса”

Заместник-кметът на Община Разград Хабибе Расим бе официален гост на честването на 40 години от откриването на Свещарската царска гробница край исперихското село Свещари и представянето на проекта „Свещари в нова светлина“, реализиран със средства от Посланическия фонд за опазване на културното наследство.

Заедно с министъра на културата Атанас Атанасов, Посланика на САЩ в България  Н.Пр. Херо Мустафа, областния управител д-р Деян Димитров, заместник-кметовете на Исперих Аксел Кючюк и Ариф Васви, изпълнителния директор на Фондация „Credo Bonum“ Цветелина Бориславова, както и експерти от Министерството на културата г-жа Расим бе сред първите посетители на обновения паметник на културата.

Приветствие към гостите на събитието отправи Н.Пр. Херо Мустафа. Част от словото й бе на българския език и завърши с думите „Обичам те, България!“. Тя изрази категоричната си позиция, че светът трябва да опознае България чрез нейните исторически чудеса. Посланик Мустафа припомни, че България е втора по богатство на археологически находки след Италия. Увери, че за нея е голяма чест да присъства на приключването на проекта „Свещари в нова светлина“ в третата, последна, година от нейния посланически мандат. Заяви, че ще направи предаването на щафетата на своя наследник на поста с надежда, че той ще продължи да инвестира в опазването на паметници на културата.

Проектът „Свещари в нова светлина“ се реализира от Фондация „Credo Bonum“ с финансиране от 334 000 лева от Посланическия фонд на САЩ за опазване на културното наследство. Партньори в изпълнението на проекта, стартирал през 2018 г., са Министерството на културата, Исторически музей-Исперих и Националния институт за недвижимите културни паметници. Дейностите по него са свързани с осъвременяването на техническата част и посетителското преживяване на туристите, създаден е нов тематико-експозиционен план, изградено е ново осветление по проект на английска фирма с опит с исторически паметници, подменени са електрическата инсталация и подовата настилка, създаден е анимационен филм за историята на Свещарската гробница, който се излъчва в обновения Посетителски център, там има нова постоянна изложба, както и занимания за децата – пъзели с фрагменти от архитектурата на траките, елементите от които се поставят на магнитна дъска.

„България заслужено се гордее с културно-историческото си наследство, но е важно не само да го съхраним, а и да споделим великолепието му със света.“ – каза на церемонията по представянето на проекта министърът на културата Атанас Атанасов. Той изрази убеденост, че с новата си светлина Свещарската гробница ще привлече повече туристи от България и света. Министър Атанасов заяви още, че няма търпение да заведе в този паметник на културата всеки свой чуждестранен приятел и да му покаже колко велика е България.

Удовлетворение от реализирането на дейностите по проекта изрази и изпълнителният директор на Фондация „Credo Bonum“ Цветелина Бориславова. Приветствия отправиха и областният управител д-р Деян Димитров, заместник-кметът на Исперих Аксел Кючюк, директорът на Историческия музей в Исперих Емилия Германова, част от експертите, работили по проекта.

Сред гостите на събитието бяха и директорът на Регионален исторически музей-Разград Таня Тодорова и експерти от разградския музей.

Още снимки вижте ТУК.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *