Алоджиите ъпгрейдвали схемата: парите за „булки“ се превеждали по разкрити в Турция банкови сметки

Така познатата преди повече от 10 години схема на „ало измамниците“ от типа „романтични запознанства“ отново действа, но обновена. Това стана ясно на съвместна пресконференция на окръжния прокурор Тихомир Тодоров, главен инспектор Златка Падинкова – началник сектор „Измами“ в Главна дирекция „Национална полиция“ и директора на ОДМВР-Разград Мирослав Иванов.

В съседна Турция, откъдето бяха най-много потърпевшите от предходната измамническа кампания, е проведена активна превантивна кампания и мъжете вече не се хващали на въдицата да превеждат пари за бъдещи булки по български сметки, затова новата смяна измамници са транспортирали до южната ни съседка „финансови мулета“ – социално слаби хора. Правели им там адресни регистрации и им разкривали банкови сметки, картите за тях прибирали и впоследствие използвали, за да изтеглят парите, преведени от влюбените турски граждани, пред чиито бъдещи булки все се появявали „препятствия“, за да отидат при тях. Има данни за десетки „финансови мулета“, а към Турция са отправени 30 молби за разкриване на банкова тайна по образувани в България досъдебени производства за измами и пране на пари.

Разследването всъщност е съвместно на българските и турските служби. Започнало е в южната ни съседка през септември 2023 г. в началото на този месец там са задържани 8 съпричастни лица, само единият – основният организатор – е турски гражданин, но пък е зет в Ясеновец, останалите са български граждани, четирима са в ареста, четирима със забрана да напускат Турция. Тази сутрин в Ясеновец са претърсени 7 обекта и 2 автомобила, единият е иззет., задържани са трима – две жени – на 37 и 39 години, които съжителстват с двама от задържаните в Турция, както и младеж на 21 години. Едната от жените опитала да се укрие, но е намерена в Шумен. В една от къщите функционирал търговски обект, макар разрешителни за това да не е имало. Иззети са голямо количество мобилни телефони, български и турски СИМ-карти, пластики, банкови карти, банкнотоброячи, луксозен автомобил, документи за парични преводи, притежавано недвижимо имущество, над 30 хиляди лева в различни валути и др. вещи, относими към разследвана престъпна дейност.

Предстои да бъдат повдигнати обвинения на задържаните. Работата по документирането на престъпната дейност продължава под ръководството на Окръжна прокуратура – Разград.

Разследването в Турция освен за измами и пране на пари е и за изнудване, тъй като част от потърпевшите изнудвани с компрометиращи записи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *